04-08-06

School mag jongeren weigeren omdat ze tv en internet hebben

Een reformatorische mbo-school in het Nederlandse Amersfoort mag een leerling weigeren omdat zijn ouders thuis een internetaansluiting en televisie hebben. De aanwezigheid van de jongen ondermijnt de identiteit van de school. Dat heeft de rechtbank in Utrecht dinsdag bepaald in een kort geding. De rechter oordeelt dat de school een toelatingsbeleid mag voeren dat steunt op de uitleg die zij zelf geeft aan religieuze normen.

Filter
De leerling, Thomas Roest uit Veenendaal, wil aan het Hornbeeck College de opleiding volgen tot onderwijsassistent. Om de school tegemoet te komen, hebben de ouders thuis een filter geplaatst op de internetaansluiting. De televisie willen ze houden.

Vragenlijst
Het gezin vulde als onderdeel van de toelatingsprocedure van de school een vragenlijst in en meldde dat thuis televisie en een internetaansluiting aanwezig zijn. De school stelde na een gesprek met de ouders vast dat de opvattingen over 'tal van onderwerpen die van wezenlijk belang worden geacht voor de identiteit van de school te ver uiteenlopen'. Dat het zusje van Thomas wel eens een broek draagt, kan ook niet. De school stelt immers dat met kleding het 'Bijbelse onderscheid tussen man en vrouw' tot uitdrukking wordt gebracht.

Geen verschillen
De ouders vinden dat geen sprake is van fundamentele verschillen. Bovendien zouden ook andere leerlingen van de school en docenten de beschikking hebben over een televisie. De school ontkent dat niet, maar stelt dat het niet haar taak is om na te gaan of de vragenlijst naar waarheid is ingevuld. De rechter stelt dat niet duidelijk is dat andere leerlingen of docenten zondigen tegen de regels.

19:05 Gepost door C-line in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

School Toch maar een rare school,
als je het mij vraagt...

Groetjes en prettig weekend

Gepost door: emiel | 04-08-06

De commentaren zijn gesloten.