14-08-06

Baby's worden steeds dikker

Het overgewichtprobleem breidt zich uit. Ook baby’s worden getroffen: ze hebben meer dan 60 procent meer kans om te veel te wegen dan twintig jaar geleden. Dit blijkt uit een studie van de Harvard Medical School. Het gewicht van maar liefst 120.680 kinderen minder dan zes werd bestudeerd. Tussen 1981 en 2000 bleek het aantal kinderen met overgewicht gestegen te zijn van 6,3 procent tot 10 procent. In het algemeen steeg het risico op overgewicht bij kinderen van 11,1 procent tot 14,4 procent.


Overgewicht, bloeddruk, astma
Dit is geen goed nieuws. Andere studies hebben immers al aangetoond dat de gewichtstoename in de eerste levensmaanden gelinkt is met gewichtstoename en bloeddruk later in het leven. Kinderen met overgewicht hebben ook meer kans om astma te ontwikkelen.

Dikkere moeders
De onderzoekers identificeren een reeks factoren die aan het toegenomen overgewicht bij kinderen bijdragen. Zo is er het feit dat de moeders meer wegen voor ze zwanger raken én meer bijkomen tijdens de zwangerschap dan vroeger. Ook de toename van diabetes onder de bevolking kan een oorzaak zijn. Eén lichtpuntje in de duisternis: borstvoeding kan overgewicht tegenhouden. Baby’s die borstvoeding kregen, verdikten veel minder snel dan andere baby’s.

Zelfregulatie
De vraag is of dat te maken heeft met de borstvoeding zelf of met het feit dat de baby dan veeleer zelf aangeeft hoeveel en wanneer te willen drinken. Een andere, recente studie toonde immers aan dat kinderen die zelfstandig mochten eten, hun gewicht veel beter konden reguleren.

16:55 Gepost door C-line in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) | Tags: overgewicht |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.