25-08-06

Het "zomert" in België

Chaos door wateroverlast in Oost-Vlaanderen

Hevige neerslag blijft Oost-Vlaanderen ook vrijdagmorgen teisteren. Dat melden verschillende Oost-Vlaamse brandweerkorpsen. Ze krijgen uitzonderlijk veel oproepen voor wateroverlast. De Gentse brandweer kreeg er sinds middernacht al meer dan vijfhonderd.

Pre-alarmfase voor hele provincie
Gouverneur André Denys van Oost-Vlaanderen kondigde voor de hele provincie de pre-alarmfase af, zodat de Civiele Bescherming wordt ingezet en ook brandweerkorpsen uit gemeenten die minder getroffen werden, kunnen bijspringen waar nodig. In Maldegem is de situatie zo ernstig dat fase twee van het rampenplan werd afgekondigd.

Straten blank
"De hele sector wordt overspoeld door problemen", zegt brandweerkapitein Dirk Lootens. Onder meer de deelgemeenten Sint-Amandsberg, Ledeberg, Gentbrugge, en Drongen worden nog altijd zwaar getroffen. "Er is geen wijk die gespaard blijft van de wateroverlast. De straten staan blank, de rioleringen zitten verstopt. We moeten het water wegpompen, maar kunnen er nergens mee terecht."

Zelf zandzakjes halen
Het water is ook in enkele huizen binnengedrongen. De brandweer kan de verwerking van zandzakjes niet meer aan en vraagt de mensen zelf om hun zandzakjes te komen halen."

Lokale wegen afgesloten
Ook het verkeer ondervindt hinder van de zware regenval. De verkeerswisselaar E40-E17 in Zwijnaarde stond vrijdagmorgen deels onder water. Op de E40 staat de rechterrijstrook onder water en zijn er vertragingen vanaf Sint-Denijs-Westrem over Zwijnaarde tot Wetteren. Veel lokale wegen zijn afgesloten.

Ook treinverkeer ondervindt hinder
Ook de problemen met het treinverkeer als gevolg van de wateroverlast in Oost-Vlaanderen nemen toe. Er zijn vertragingen op de lijn Gent-Denderleeuw, op de as Luik-Leuven-Gent-Oostende, tussen Tongeren en Knokke-Blankenberge en op de lijn van de IR-treinen Landen-De Panne.

Extreem"
De brandweer omschrijft de situatie als "extreem" voor de zomermaanden. "We zijn voorbereid op dergelijk noodweer in de winter. Nu zijn er geen extra maatregelen getroffen wat betreft reserves of voorzieningen om wateroverlast te bestrijden." De brandweer van Gent kreeg ook tussen middernacht en 4 uur verschillende meldingen van wateroverlast. Toen situeerden de problemen zich vooral in Sint-Martens-Latem en Deurle.

13:46 Gepost door C-line in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: actualiteit |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.