11-09-06

Nederland heeft eigen Monster van Loch Ness

Nederland raakt langzaam maar zeker in de ban van zijn eigen 'Monster van Loch Ness'. Een meerval in de Kempervennen, één van de vakantieparken van CenterParcs vlakbij de grensovergang ter hoogte van Lommel, blijkt mogelijk het grootste exemplaar ter wereld. Het beest, dat de bijnaam Big Mama heeft gekregen, heeft de recordlengte bereikt van 2m30 en verorbert twee tot drie eenden per dag. Dat schrijft De Telegraaf.

Stropers
Volgens biologen is de meerval het grootste exemplaar van Europa, en mogelijk zelfs ter wereld. De meerval bevindt zich in het duikmeer van de Kempervennen. Dat is op de diepste plekken 22 meter diep. Tijdens een persbijeenkomst gisteren op de Kempervennen vertelde Remco Visser, hoofd van duikschool Diversity, dat de bewaking van het park met regelmaat illegale vissers moet verwijderen die 's nachts over de hekken klimmen en met professioneel vistuig de meerval aan de haak proberen te slaan. De meerval is een beschermde vis. Ook het duikcentrum bij het meer heeft het druk. De meerval eet namelijk wel kleine honden en eenden, maar is voor duikers ongevaarlijk.

Eenden
Volgens bioloog Jean Henkens van CenterParcs heeft de meerval deze ongekende omvang kunnen bereiken vanwege de goede en constante waterkwaliteit, voldoende voedsel en voldoende rust. "Hij eet alles wat hij voor zijn bek krijgt, het is een echte jager. Hij kan twee tot drie eenden per dag op." De meeste eenden hebben overigens een veilig heenkomen gezocht in een ander meer van het vakantiepark. Maar regelmatig strijken er nog onbekende eenden uit andere wateren in het duikmeer neer.

14:25 Gepost door C-line in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: loch ness |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.