11-09-06

Publiek klapt om fictieve moordaanslag op Bush

Een film over een mogelijke moordaanslag op de Amerikaanse president George Bush is gisteravond met applaus ontvangen op het filmfestival van het Canadese Toronto. Het publiek klapte verschillende malen na afloop van de film en tijdens een vraag- en antwoordsessie met de makers van 'Death of a president'.

Gejuich
De in documentairestijl opgenomen speelfilm stelt zichzelf de vraag wat er gebeurt als een sluipschutter Bush vermoordt op 19 oktober 2007. In de Britse film, die gebruik maakt van archiefmateriaal van de staatsman, wordt het nieuws over de moord met gejuich ontvangen door demonstranten tegen de oorlog in Irak.

Een Syrische man wordt gearresteerd. Onduidelijk is of hij alleen handelde, of in opdracht van al-Qaida. Tegelijkertijd wordt de wetgeving tegen terrorisme verder aangescherpt en gaat de oorlog in Irak door. "De film gebruikt de toekomst als lens om het heden te zien", stelt regisseur Gabriel Range. "Het is een film over het Amerika van nu."

"Bush niet in gevaar"
In de Verenigde Staten is ophef ontstaan over 'D.O.A.P.', zoals de productie ook wel wordt genoemd. Een Britse mediawaakhond ziet de film als mogelijke uitlokking tot moord. Range bestrijdt dat hij de president in gevaar brengt. "De film maakt juist duidelijk dat het een verschrikkelijke gebeurtenis zou zijn."

Volgende maand wordt de film op een digitaal Brits televisiekanaal uitgezonden. Het is niet bekend of de film ook in Nederland wordt vertoond.

14:14 Gepost door C-line in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: bush |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.